Kauhava - Alahärmä - Ylihärmä - Kortesjärvi - Neljän kirkon kierros - Vanha sotatie - Jääkärireitti - Häjyjen jalaanjäliillä - Emäntään vinkkelistä - Tee-se-itse polkupyöräkierros

Kierrokset - Häjyjen jalaanjäliillä

Kesto: 2½ tuntia tai sopimuksen mukaan

Lähtö Kauhavan torilta Pukkilan ("Pukkilan Jaska se Kauhavalta oli kolomas samanmoinen") ja Sippolan kautta vanhaa tietä Ylihärmän Liinamaahan. Siellä yhä seisovasta Herralasta Anssin Jukka lainasi kiesit, joilla karautti Puuställiin häihin. Haapakrouvin ohi ajetaan Isoo-Antin synnyinkylän, Hanhimäen kautta Isotaloon. (Häjy-Antin entisessä paapantuvassa voi majoittua ja talossa saa sopimuksesta kahvi- tai ruokatarjoilua sekä nykyisen Antti-isännän tarinointia aiemmista kuuluisista Antti Isotaloista.) Jatketaan Knuuttilan raittia Alahärmän kirkolle, missä käydään Isoo-Antin haudalla.

Ylihärmässä käydään Rannanjärven Antin haudalla, ohitetaan hänen kotitalonsa ja kierretään "Härmässä häät oli kauhiat" Puuställin kautta Kauhavalle, "ruman fallesmannin" asuinsijoille.

Matkalla kerrotaan häjyjen historiaa; keitä he olivat ja mitä tekivät. Miksi epäjärjestys ja väkivalta puhkesivat ja mitkä tekijät lopulta sen hillitsivät. Tehosteena 1800-luvun kansanlauluja.

Häjyt Alahärmän kirkko

Miähellä pitää olla
kolome puukkua. Yhyrellä syää, toisella lyää ja kolomannella pitää kii.

Rumuure tähäre ei oo lyäty muita, ku Riihi-Köpiä.